Kun jij je werk loslaten op vakantie?

novicum-beach-2.jpg

Geplaatst op 12-07-2018 om 02:00

Na dagen van honderden e-mails, ellenlange vergaderingen en moeizame projecten is het dan eindelijk zover: vakantie! Tijd om je werk los te laten en met volle teugen te genieten van je vrije tijd. Hoe mooi kan het zijn? Maar kun jij je werk wel loslaten? Tegenwoordig neemt meer dan de helft van de Nederlanders zijn werk mee op vakantie. Dit terwijl het juist zo belangrijk is om dan mentaal afstand te nemen van je werk. Maar waarom is dat eigenlijk zo belangrijk?

Met je werk bezig zijn kan net zo stressvol zijn als echt aan het werk zijn. Onderzoek wijst uit dat je niet volledig ontspant als je bijvoorbeeld voortdurend e-mails binnenkrijgt op je telefoon. Of als je collega’s je via WhatsApp vragen blijven stellen. Wil je écht tot rust komen op vakantie? Novicum geeft je graag een paar tips hoe je optimaal geniet van je welverdiende rust.

1. Een goede voorbereiding is het halve werk
Het is belangrijk dat je ruim van tevoren de juiste verwachtingen schept bij je collega’s. Zo voorkom je dat je op het laatste moment bedolven wordt met ‘dringende’ verzoeken. Zet bijvoorbeeld in je interne e-mailhandtekening dat je je e-mail tot drie dagen voor je vakantie nog wel beantwoordt, maar daarna niet meer. Vergeet ook niet te vermelden wanneer je wel weer kunt reageren op je mail. Op deze manier kun je in de twee dagen voor je vakantie nog rustig de laatste puntjes op de ‘i’ zetten om vervolgens met een gerust gevoel af te sluiten.

2. Zorg voor een helder out-of-office-bericht
Een helder out of office-bericht zorgt ervoor dat de boel gewoon doorloopt als jij afwezig bent. Geef daarom duidelijk aan in welke periode je precies afwezig bent en in hoeverre jeje mail zult beantwoorden of niet. Indien je helemaal offline gaat, is het belangrijk om contactgegevens te vermelden bij welke collega mensen eventueel terecht. Dit zorgt voor duidelijk en je zult zien dat je collega in de meeste gevallen ook prima zaken kan afhandelen. Je kunt met je collega afspreken dat hij of zij bij echte spoedgevallen je een bericht stuurt. Zozorg je ervoor dat je op je vakantie niet zomaar gestoord wordt.

3. Zet je berichten uit en plan het moment dat je op je telefoon kijkt
Als je een bericht op je telefoon krijgt, is het heel verleidelijk om 'even snel’ te kijken waar het over gaat. Het ‘even snel kijken’ wordt echter al snel 'iets langer’ en voor je het weet zit je gewoon weer vol in je werk. De oplossing is simpel: zet je notificaties uit en plan een vast moment per dag waarin je jezelf toelaat om met werk bezig te zijn. Let wel op dat je je dan ook daadwerkelijk aan de gezette tijden houdt, anders ben je terug bij af.

4. Niemand is onmisbaar
Dit klinkt misschien cliché maar niets is minder waar. We zijn nogal eens geneigd te denken dat zonder ‘ons’ dingen in de soep zullen lopen. De waarheid is dat dit over het algemeen wel meevalt. Dit brengt ons terug bij de eerste tip: een goede voorbereiding zorgt ervoor dat je werk prima door een ander over genomen kan worden en jij lekker kunt ontspannen.

Novicum wenst je een rustige en vooral ontspannen vakantie toe. En mocht je in je vakantie tot de conclusie komen dat je toe bent aan een nieuwe carrièrestap, laat het ons dan weten.

Terug naar het overzicht