Wat is de werkwijze van een recruitmentbureau?

Vaak hanteren recruitmentbureaus in grote lijnen dezelfde werkwijze. In het kort bestaat zo’n procedure uit vier stappen:

  • Het werven van kandidaten.
  • Het screenen van kandidaten
  • Het testen van kandidaten
  • Het kiezen van de kandidaat

Novicum gaat echter twee stappen verder. Naast de optie voor een uitvoerig assessment verzorgen wij desgewenst ook de introductieperiode (training) en de beoordeling van uw nieuwe medewerker.

Hoe ziet een standaard recruitmentproces eruit?

Globaal gezien bestaat het recruitmentproces uit vijf stappen. Allereerst wordt er naar passende kandidaten gezocht. Zij worden vervolgens gescreend en moeten tevens enkele tests doorlopen. Op basis van de uitslagen, wordt één van de kandidaten uitgekozen voor een plek binnen uw organisatie. Het recruitmentbureau richt zich indien gewenst ten slotte op het trainen van de vaardigheden die deze kandidaat nog mist.

De werkwijze van Novicum

Novicum is de specialistische schakel tussen mens en organisatie. Om een succesvolle samenwerking tot stand te brengen zijn wij professioneel betrokken. Dit ziet u terug in onze werkwijze.

Stap 1: De voorbereiding

Een goed begin is het halve werk. Daarom stelt een consultant van Novicum altijd een vacature-analyse op. Hiermee wordt het vinden van talent en het beoordelen en ontwikkelen van uw personeelsbehoeften makkelijker gemaakt. Zaken zoals: bedrijfsstructuur, -strategie en - cultuur komen hierin uitgebreid aan bod.

Stap 2: De werving

Na het opstellen van de vacature-analyse gaat de consultant op zoek naar geschikte kandidaten voor uw openstaande functie. Hierbij maken wij onder andere gebruik van mediawerving, file-search, executive search en/of headhunting.

Stap 3: De eerste selectie

Na de werving wordt er een eerste selectie gemaakt. Kandidaten, die aan de opgestelde criteria voldoen, worden voor een eerste gesprek uitgenodigd. Dit gesprek vindt in Nieuwegein of bij u op locatie plaats.Tijdens deze gesprekken proberen wij te achterhalen of een kandidaat over de gewenste kwaliteiten beschikt.

Stap 4: Kennismakingsgesprekken bij opdrachtgever

Voor de overgebleven kandidaten plannen wij een kennismakingsgesprek met u in. Tijdens dit gesprek kan er, wanneer gewenst, ook een consultant van Novicum aanwezig zijn. Na dit gesprek volgt een snelle terugkoppeling.

Stap 5: Het persoonlijkheids- en gedragsonderzoek

Na het kennismakingsgesprek kunt u de kandidaten aan verschillende tests laten onderwerpen. Novicum neemt dan bijvoorbeeld een persoonlijkheidsonderzoek, een capaciteiten- en/of een praktijktest af. Hiermee krijgt u een goed inzicht in het functionele gedrag en de persoonlijkheid van uw potentiële werknemer.

Stap 6: Het referentieonderzoek

Om de selectieprocedure af te sluiten, vindt er een referentiecontrole plaats. Telefonisch of face-to-face gaan wij in gesprek met één of meerdere referenten van de kandidaat. Op deze manier proberen wij relevante zaken te achterhalen die eerder niet naar voren zijn gekomen.

Na het aannemen van de kandidaat

Gefeliciteerd! De beoogde functie is na een intensieve selectieprocedure met het juiste talent gevuld. Na het tekenen van het contract blijven wij graag bij uw bedrijf betrokken. Zo kunnen wij de wij de introductieperiode verzorgen, waarin wij zowel u als de kandidaat verder begeleiden. Tevens ondersteunen wij indien gewenst de individuele ontwikkeling en beoordeling van uw nieuwe werknemer.